Joanna Bajerska | Noc Naukowców

Joanna Bajerska

Dr inż. Joanna Bajerska od dawna fascynowała się nauką o żywności i żywieniu, od wczesnej młodości prowadziła niezliczoną ilość eksperymentów kulinarnych (zazwyczaj przypalała wodę na herbatę). Nurtujące ją pytania, w jaki sposób odpowiednio skomponowana dieta sprzyja dobremu samopoczuciu skierowały jej kroki na Akademię Rolniczą, gdzie pod czujnym okiem Profesorów zgłębiała tajniki cudownego świata makro- i mikroskładników żywności, procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie podczas procesów trawienia i wchłaniania. Rozpoczynając studia doktoranckie zainteresowała się problematyką żywienia sportowców oraz nierozerwalnie związaną z tym zagadnieniem – fizjologią wysiłku fizycznego. Obecnie pracuje na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Katedry Higieny Żywienia Człowieka. Działalność badawcza dr Joanny Bajerskiej koncentruje się na zagadnieniach związanych bioenergetyką człowieka, profilaktyką żywieniową chorób metabolicznych, żywieniem sportowców. Obecnie poszukuje substancji bioaktywnych zawartych w surowcach roślinnych sprzyjających redukcji tkanki tłuszczowej. Podczas Nocy Naukowców będzie koordynatorem warsztatów pt. „W zdrowym ciele zdrowy duch”. Prywatnie doktor Asia to świetna narciarka, miłośniczka kuchni śródziemnomorskiej, dalekich podróży i literatury.