Kamila Goderska | Noc Naukowców

Kamila Goderska

Dr Kamila Goderska jest pracownikiem na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Zakładzie Fermentacji i Biosyntezy. Jako młody naukowiec rozwija swoje zainteresowania głównie w dziedzinie mikrobiologii i biotechnologii. Od zawsze pasjonowało ją to, co pozostaje do odkrycia i czym nikt się do tej pory nie zajmował. Warsztat pracy pozwala jej poznawać świat mikroorganizmów, jego różnorodność, bogactwo form, świata z jednej strony bardzo niebezpiecznego, a z drugiej bardzo pożytecznego, któremu tak wiele zawdzięczamy.
Zastosowanie w przemyśle prac wykonanych w laboratorium daje ogromną satysfakcję i możliwość rozwoju naukowego. Obecnie dr Kamila Goderska zajmuje się pozyskiwaniem kwasu laktobionowego z serwatki oraz bakteriami probiotycznymi. Nie samą nauką żyje człowiek, dlatego też w wolnym czasie Pani Kamila oddaje się wycieczkom rowerowym i zwiedzaniu świata.