M. Kasprowicz-Potocka | Noc Naukowców

M. Kasprowicz-Potocka

Dr Małgorzata Kasprowicz-Potocka interesuje się potencjałem, jaki drzemie w roślinach strączkowych takich jak groch czy łubin. Zajmuję się modyfikacjami, jakie zachodzą w nasionach na skutek działania różnych czynników, takich jak kiełkowanie (np. jak otrzymać pyszne i zdrowe kiełki) czy fermentacja drożdżowa. Drożdże to mikroorganizmy o niesamowitych zdolnościach rozmnażania i kształtowania swojego środowiska. Mogą produkować nie tylko znany wszystkim alkohol, ale także uszlachetniać składniki żywności mniej smaczne i zdrowe. Produkty do spożycia, otrzymane w wyniku takiej naturalnej biotechnologii, testuję na świnkach. Świnki maja niezwykle wyczulony zmysł smaku i zapachu, i pomimo, że uważa się je za wszystkożerne, wcale nie łatwo dogodzić ich podniebieniom!