Barbara Stachowiak | Noc Naukowców

Barbara Stachowiak

Dr Barbara Stachowiak pracuje na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu w Zakładzie Fermentacji i Biosyntezy. Cieszy się, że pracuje w miejscu, gdzie miała możliwość stworzenia sobie warsztatu pracy, który umożliwia jej poznawanie rzeczywistości od trochę innej strony – świata mikroorganizmów, jego różnorodności, bogactwa form, świata z jednej strony bardzo niebezpiecznego, a z drugiej bardzo pożytecznego, któremu tak wiele zawdzięczamy. Proste przykłady – antybiotyki, kwasy organiczne, enzymy, witaminy, barwniki, aktywne białka, polisacharydy, alkohole, toksyny, gazy – to wszystko efekt działalności mikrobiologicznej. Dzięki tym związkom mamy ciasto drożdżowe, kiszonki, żurek, fermentowane produkty mleczne, piwo, wino, biologiczne środki ochrony roślin, komposty, biopaliwa, leki, itp. W pracach z mikroorganizmami najbardziej ekscytująca jest ich nieprzewidywalność, lecz po bliższym poznaniu stosunkowo łatwa możliwość wpływu na ich metabolizm, poprzez proste zabiegi typu zmiana temperatury hodowli, odczynu środowiska, natężenia oświetlenia, składu podłoża hodowlanego. Umożliwia to kontrolę wydajności produkcji interesującego nas związku. W doborze tematyki badawczej kieruje się przede wszystkim możliwością przeniesienia doświadczeń laboratoryjnych na praktykę przemysłową. Obecnie Pani dr Stachowiak zajmuje się mikrobiologiczną produkcją barwników karotenoidowych.
Prywatnie jest spełnioną żoną i mamą dwójki dzieci – Piotra i Ani. W wolnych chwilach chętnie czyta książki i ogląda filmy o tematyce biograficznej i psychologicznej, ponieważ interesuje ją człowiek, jego natura, motywy postępowania. Cała rodzina uwielbia wycieczki rowerowe, wyjazdy wakacyjne i weekendowe.